Laboratorio

Kasvinsuojeluaineiden kirjo on laaja. Kasvinsuojeluaineessa on aina vähintään yksi tehoaine, sekä valmisteen formulointiin tarvittavia apuaineita. Kasvinsuojeluaineiden kehittäminen tehoainemolekyylistä kaupalliseksi tuotteeksi on kallista, kustannus on 200 – 300 miljoonaa euroa. Aikaa kehitystyöhön ja testaukseen menee noin kymmenen vuotta, minkä päälle tule vielä aika joka menee rekisteröintiprosessin läpiviemiseen.

Kaikki kehitysyksiköissä tuotetut tehoainekandidaatit eivät tule koskaan käyttöön, vaan niitä karsiutuu pois jatkokehityksestä terveys-, ympäristö- tai tehokkuussyistä. On arvioitu että sadastatuhannesta  uudesta molekyylistä vain yksi etenee kaupalliseksi tehoaineeksi. Koska uusien tehoaineiden kehittäminen on erittäin kallista, keskittyvät alan yrityksen viiteen     maailmanlaajuisesti merkittävään viljelykasviin: vehnä, riisi, maissi, puuvilla ja soijapapu. Muille viljelykasveille tulee uusia tuotteita vain jos jollekin edellä mainitulle kasville sopiva aine sopii myös jollekin muulle kasville, esimerkiksi vehnän aine ohralle, soijan aine herneelle jne.

Kasvinsuojeluaineiden tehoaineet ovat kemiallisia yhdisteitä ja periaatteessa samanlaisia molekyylejä kuin biosidit (esim. puunsuoja-aineet, sisätuholaisaineet, teollisuuden suoja-aineet), lääkkeet ja kosmetiikassa käytettävät aineet. On useita esimerkkejä siitä, että samaa tehoainetta tai toisilleen lähisukuisia aineita käytetään moneen eri käyttötarkoitukseen.

Esimerkkejä kasvinsuojeluaineina käytettävistä tehoaineista, joita käytetään myös muihin tarkoituksiin:

TehoaineKäyttökohde kasvinsuojelussaKäyttökohde   biosidinaKäyttökohde lääkkeenä/ kosmetiikassa
Imatsaliili Kasvien siementen käsittely tauteja vastaan Moottoriöljyn ja auton renkaiden suoja-aine Femiini-lääke
Triatsolit

Kasvitautien torjunta

Kasvitauti

Puunsuoja-aine esim. maaleissa ja lakoissa

Puutarhatuoleja

Sieni-infektioiden hoito

Permetriini Tuhohyönteisten torjunta Sisätilatuholaisten torjunta Päätäin ja satiaisten torjunta; Eläinten ml. koirien ja hevosten ulkoloisten torjuntaan
Imidaklopridi Siementen käsittely tuhohyönteisiä vastaan Torakoiden torjunta Koiran ja kissan kirppujen torjunta
Mesotrioni Rikkakasvien torjunta maissista   Kilpirauhasen vajaatoiminnan hoito
Sulfonyyliureat Rikkakasvien torjunta (ns. gramma-aineet)   Sokeritaudin hoito