Kasvinsuojeluaineista löytyvä eränumero ei ole siellä turhaan. Vain eränumero takaa jäljitettävyyden ongelma tilanteissa.

Eränumero on avain jäljitettävyyteen

Kasvinsuojelualan vastuulliset toimijat ovat rakentaneet laatujärjestelmänsä siten, että tuotteet voidaan aina mahdollisissa ongelmatilanteissa jäljittää. Tuotteissa oleva eränumero viittaa tuotteen valmistuserään ja sitä kautta päästään jäljittämään mahdolliset tuotteesta johtuvat ongelmat tuotantoon ja raaka-aineisiin saakka. Ainoa keino jäljitettävyyden takaamiseksi on varmistaa, että tuotteesta löytyy sen alkuperäinen valmistajan merkitsemä eränumero. Tuoteväärennöksissä taitavat rikolliset osaavat toki väärentää myös eränumeron, mutta alkuperäisen eränumeron puuttuminen on selkeä varoitusmerkki mahdollisista ongelmista.

Vastuunkantajaa on usein vaikea löytää

Jos ongelmia syntyy, kohdistuu syyttävä katse tuotantoketjussa taaksepäin ongelman lähteeseen. Kuluttaja syyttää elintarvikkeen valmistajaa, joka syyttää raaka-aineen toimittajaa. Raaka-aineen toimittajana on ollut välittäjä tai suoraan viljelijä. Viljelijä ohjaa syytökset puolestaan yritykselle, josta on kasvinsuojeluaineet ostanut. Normaali tilanteessa ketju jatkuu kasvinsuojeluaineen välittäneen kaupan kautta valmistajalle, joka kantaa vastuun valmistamastaan tuotteesta tuotevastuulain mukaisesti. Laittomien tuoteväärennösten ollessa kyseessä, vastuunkantajan löytäminen onkin usein paljon vaikeampaa. Periaatteessa tuotteen myyjä kantaa vastuun, mutta se edellyttää sekä halua että kykyä vastata aiheutuneesta vahingosta.

Viljelijä voi joutua kantamaan vastuun

Jos laittoman tuotteen myyjällä eivät voimavarat riitä vastuunkantoon, voi viljelijä pahimmassa tapauksessa joutua maksumieheksi. Näin voi käydä jos viljelykasvi vioittuu tai jos sato ei kelpaakaan markkinoille mahdollisista tuoteväärennöksessä olleista vierasaineista ja epäpuhtauksista johtuen. Tuoteväärennökset ovat alun perin rikollisten toimijoiden markkinoille saattamia ja he eivät ole paikalla ongelmien ilmaantuessa. Vastuunkantajiksi joutuvat hyvässä uskossa toimineet viljelijät tai välittäjät, jotka ovat kuvitelleet tehneensä edulliset kaupat.

Vältä riskejä

  • Helpoin tapa välttyä tuoteväärennöksiltä on käyttää kasvinsuojeluaineiden hankinnassa tuotteiden alkuperäisten valmistajien valitsemia reittejä. Tällöin tuotteiden kulku tehtaalta viljelijälle on mahdollisimman selkeä ja jäljitettävissä. Valmistajien omassa toimitusketjussa tuotteet myydään aidoilla tuotemerkeillä vastuullisissa kauppaliikkeissä.
  • Tarkista että tuotteesta löytyy aina alkuperäinen eränumero, joka mahdollistaa jäljitettävyyden. Eränumeron puuttuminen on selvä merkki mahdollisista väärinkäytöksistä, sillä silloin halutaan selvästi salata tietoja tuotteen alkuperästä.

Eränumero pakkauksessa

Kuvateksti: Varmista aina että ostamastasi kasvinsuojeluaineesta löytyy alkuperäinen eränumero.