Saksassa jäi tammikuussa 2010 viranomaisten haaviin EU:n markkinoille tarkoitettu suuri lasti laittomia ja väärennettyjä kasvinsuojeluaineita.

Aiemmin EU:n alueelle Kiinasta tuodut epäilyttävät tuote-erät saivat viranomaiset kiinnostumaan Eurooppaan tuotavasta tavarasta.  Samainen Kiinalainen toimija oli tuomassa suurempaa tavaraerää tammikuussa Saksaan ja paikalliset viranomaiset paikansivat epäilyttävän rahdin Hampurin satamassa. Kävi ilmi että siinä olevat tuotteet eivät olleet rahtikirjojen mukaisia. Kyseessä oli 28 tonnia laittomia kasvinsuojeluaineita sekä tuoteväärennöksiä, jotka oli tarkoitettu myyntiin EU:n sisämarkkinoille. Tutkimuksissa on selvinnyt että epäilty Kiinalainen yritys on pyrkinyt systemaattisesti tuomaan laittomia tuotteita myytäväksi nimenomaisesti EU-maissa.

Liettuan poliisi on raportoinut että samainen Kiinalainen toimija on tuonut ainakin viisi eri lähetystä vastaavia laittomiksi epäiltyjä tuotteita vuonna 2009 kuin nyt Saksasta löydetyt väärennökset.

Uudelleen pakatut tuotteet ovat riski

EU:ssa on saatettu markkinoille tuotteita, jotka etiketin perusteella sisältävät ”aitoa alkuperää” olevia tuotteita. Kun tuotteet on analysoitu, on käynyt ilmi että tuotteet eivät olekaan alkuperäisiä. Monissa näissä epäilyttävissä tuotteissa on mainittu, että alkuperäistuotteet on pakattu EU:n alueella toimivassa uudelleenpakkauslaitoksessa. Kun asiaa on tutkittu, ei mainittuja uudelleenpakkauslaitoksia ole todellisuudessa ollut lainkaan olemassa vaan kyseessä on ollut alunperinkin laiton tuote. Laittomia tuotteita pyritään myymään viljelijöille alkuperäisinä mutta uudelleen pakattuina valmisteina.

Jäävuorenhuippu

Valitettavasti viranomaisten haaviin jää vain jäävuorenhuippu siitä laittomasta kasvinsuojeluaineiden massasta joka liikkuu EU:n alueella. Suuri osa laittomista tuotteista myydään viljelijöille aitoina tavararoina. Laittomien tuotteiden osalta konkreettisin riski viljelijälle on viljelykasvin mahdollinen vioittuminen. Vioitusriski on kuitenkin mitättömän pieni verrattuna mahdollisten epäpuhtauksien ja tuntemattomien ainesosien aiheuttamista riskeistä käyttäjille, ympäristölle sekä sadosta valmistettavien elintarvikkeiden kautta kuluttajille.

Eränumero takaa jäljitettävyyden

Kasvinsuojelualan vastuulliset toimijat ovat rakentaneet laatujärjestelmänsä siten, että tuotteet voidaan aina mahdollisissa ongelmatilanteissa jäljittää. Tuotteissa oleva eränumero viittaa tuotteen valmistuserään ja sitä kautta päästään jäljittämään mahdolliset tuotteesta johtuvat ongelmat tuotantoon ja raaka-aineisiin saakka.

Ainoa keino jäljitettävyyden takaamiseksi on varmistaa, että tuotteesta löytyy sen alkuperäinen valmistajan merkitsemä eränumero. Tuoteväärennöksissä taitavat rikolliset osaavat toki väärentää myös eränumeron, mutta alkuperäisen eränumeron puuttuminen on selkeä varoitusmerkki mahdollisista ongelmista.

Vastuunkantajaa on usein vaikea löytää

Jos ongelmia syntyy, kohdistuu syyttävä katse tuotanto ketjussa taaksepäin ongelman lähteeseen. Kuluttaja syyttää elintarvikkeen valmistajaa, joka syyttää raaka-aineen toimittajaa. Raaka-aineen toimittajana on ollut välittäjä tai suoraan viljelijä. Viljelijä ohjaa syytökset puolestaan yritykselle josta on kasvinsuojeluaineet ostanut. Normaali tilanteessa ketju jatkuu kasvinsuojeluaineen välittäneen kaupan kautta valmistajalle, joka kantaa vastuun valmistamastaan tuotteesta tuotevastuulain mukaisesti. Laittomien tuoteväärennösten ollessa kyseessä, vastuun kantajan löytäminen voi olla paljon vaikeampaa. Viljelijä voi pahimmassa tapauksessa joutua maksumieheksi, jos sato ei kelpaakaan markkinoille mahdollisista tuoteväärennöksessä olleista vierasaineista ja epäpuhtauksista johtuen. Tuoteväärennökset ovat alun perin rikollisten toimijoiden markkinoille saattamia ja he eivät ole paikalla ongelmien ilmaantuessa. Vastuunkantajiksi joutuvat hyvässä uskossa toimineet viljelijät tai välittäjät, jotka ovat kuvitelleet tehneensä edulliset kaupat.

Yksi osa eränumerosta kertoo yleensä valmistusajankohdan. Tällöin myös käyttäjällä on mahdollisuus varmistua siitä, että tuote ei ole liian vanhaa.

Kuvateksti

Vuoden 2009 loppupuolella myös Budapestin tullivirkailijat löysivät 2 tonnin erän laitonta, väärennettyä tribenuron valmistetta, 10.000 DuPont leimalla varustettua mittalasia ja 10.000 tyhjää etiketitöntä muovipulloa. Muovipulloihin oli valmistuksen yhteydessä kohopainettu DuPontin logo.